Alman hamam böceği olarak bilinen kalorifer böcekleri sarımtırak kahverengi bir renge sahiptir. Hamam böceği türü olan kalorifer böceği yetişkin döneminde yaklaşık 1-2 cm boyutlarına ulaşır. Ortalama ömrü 10-15 ay kadardır. Oldukça yaygın bir problem olan kalorifer böceğinden kurtulmanın yollarından en etkili olanı ilaçlama şirketlerinden profesyonel yardım almaktır. Evde doğal yöntemler kullanarak bu böcekten kurtulabilirsiniz.
Kalorifer Böceği Neden Oluşur?
Kalorifer böcekleri genellikle kanalizasyon borularındaki sızıntı sorunları sebebi ile oluşur. İnsanları ısırmayan bu böcekler besinlerin üzerinde gezerek salya ve dışkılarını bırakır. İnsanları ısırmasalar da gıdalara bulaştırdıkları hamam böceği pisliği ile insan sağlığını olumsuz etkilerler. Birçok hastalığa sebep olurlar. Bunlardan bazıları verem, dizanteri, pnomoni, mantar ve astım hastalıklarıdır. Özellikle sıcak ve nemli ortamları severler. Bir seferde 200 kadar yumurtlayarak hızlı bir şekilde çoğalırlar. Bu yumurtlar 18 günde gelişimini tamamlar. Bir günde 4-5 km yol kat edebilen hamam böcekleri gün içinde tüm binayı gezebilirler.
Kalorifer Böceği Nerelerde Yaşar?
Kalorifer böcekleri kolay saklanabilecekleri yerleri severler. Evlerin mutfak ve banyolarında saklanırlar. Dolapların içerisinde, mutfak tezgâhlarının altında, duvarlardaki çatlaklarda ve elektrikli cihazların motor bölümlerinde saklanabilirler.
Kalorifer Böceğinden Kurtulmanın Yolları
- Kalorifer böceklerinin girebileceği çatlaklar iyice kapatılmalıdır. Damlatan su boruları onarılmalıdır.
- Etrafta yiyecek artıkları olmadığından emin olunmalı ve çöplerin ağzı kapalı şekilde tutulmalıdır.
- Pudra şekeri ile aynı oranda boraks karıştırılarak kalorifer böceklerinin olduğu yerlere koyulmalıdır. Boraks eczanelerden toz halinde satın alınabilir.
- Yapışkanlı tuzaklar kurarak evin hangi bölgesinde böcek yoğunluğu olduğunu anlaşılır.
- Jel ilaçlar kullanmak iyi bir yöntemdir. Jel ilaçlar böcekleri hemen öldürmez. Böcekler saklandıkları yuvalarına döndüklerinde ölürler.
- Ezerek öldürmek kalorifer böceklerinin çoğalmasına neden olur. Eğer böcek ezilerek öldürülürse o bölge çamaşır suyu ile iyice temizlenmelidir.
- Kutularında büyüme regülatörü yazan ilaçlar yavruların yumurtadan çıkmadan yok edilmesini sağlar.