Çekirgelerle nasıl mücadele edilir? Çekirge temizleme yolları

Çekirge, düz kanatlılar (Orthoptera) takımının Caelifera alt takımına ait sıçrayıcı böceklerin genel adıdır. Anadolu’da çekirgeler türlerine göre 4–5 cm arasında değişen boyutlarda yaşarlar. Bilinen en küçük çekirge türü 2 cm boyunda olup, şimdiye kadar tespit edilen en büyük çekirgeler 20 cm’ye kadar ulaşabilmektedir. Özellikle göçmen çekirge türleri diğerlerine göre 5-10 cm daha büyüktür.

Çekirgeler, özellikle sıcak çöllere yakın bölgelerde (Akdeniz çevresindeki bölgeler, Kuzey Amerika ve Arjantin’in orta kesimi, Asya ve Afrika çöllerine yakın bölgeler) tarıma büyük zarar verirler. Türkiye’de çekirgelerden zarar gören kesimler Güney Anadolu ve Trakya’dır. Çekirgeler, zengin bitki örtüsüne sahip ülkelere yaptıkları dehşet verici göçlerle ünlüdürler. Kümeler halinde bırakılan yumurtalardan, ilk yağmurlardan hemen sonra çıkan kanatsız çekirge yavruları büyük topluluklar halinde bitkilere saldırır. Yavrular erginleşip kanatlanınca göçün hızı daha da artar; karabulut gibi göç eden çekirge sürüsü, indiği yerdeki bitkileri kısa sürede tüketir. Sıcak mevsimin sonunda dişiler bulundukları yerde yumurtlar; daha sonra erginler kalabalık topluluklar halinde ölür ve bu defa da cesetleri hastalıklara yol açar.

Çekirgeler, özellikle tarım alanlarına verdikleri büyük zararlar nedeniyle dikkat çekerler ve mücadele edilmesi gereken önemli bir haşere türüdür. Göçmen çekirgeler, büyük topluluklar halinde hareket ederek bitki örtüsünü tahrip eder ve bu durum, tarımsal üretim üzerinde ciddi tehditler oluşturur.

Çekirge istilası nedir? Çekirge nasıl temizlenir? Çekirge ile ilgili bilinmesi gerekenler nelerdir?

Çekirge, düz kanatlılar takımının caelifera alt takımına ait sıçrayıcı özelliklere sahip bir hayvan türüdür. Genellikle sıcak bölgelerde yaşayan ve tarım ürünlerine zara veren bir hayvandır. Özellikle Akdeniz çevresi, Afrika, Arjantin, Asya ve Kuzey Amerika bölgelerinde yaşamaktadır. Sulu otlaklar, geniş yeşillikler ve sazlıklar asıl yaşam alanlarıdır..

Çekirge

Çekirgeler dinozorlardan daha önce dünya üzerinde var oldukları söylenmektedir.1 ile 7 santimetre uzunluğa sahiptirler. Zıplarken saatte 13 kilometrelik hıza ulaşmaktadırlar.

Çekirge Hakkında Bilgiler

Çekirgelerin müthiş bir şekilde sıçrama özellikleri vardır. 2 3 metre zıplarlar. Zıplama yetenekleri en üst seviyede olan hayvan türlerinden biridir. Çekirgeler vücutlarının 20- 30 katı daha fazla zıplamaktadır. Göç eden hayvanlardır. Göçleri yaklaşık 2500 kilometrelik mesafeleri kanatları yardımı ile aşabilmektedir. Bu göçler sırasında yaklaşık 10 saat boyunca uçabilme özelliğine de sahiptirler. Çekirgelerin yaşam süreleri ise sadece 4 ay yani 120 gündür.

Çekirgelerin Yapısal Özellikleri Nasıldır?

Çekirgelerde iki tane petek göz bulunup yanında 3 tane osel göz adı verilen gözler bulunmaktadır. Toplam olarak 5 tane gözleri bulunmaktadır. Sadece 2 tane petek gözleri belirgin olanlarıdır. Toplam ayak sayıları 6 tane olup önlerdeki iki çift ayağını yürümek ve tutunmak için kullanmaktadır. 1 çift ayağını ise sadece zıplamak için kullanmaktadır. Zıplamak için kullandığı ayaklar oldukça kuvvetli ve uzundur. Kafalarının üzerinde antenleri bulunmaktadır. Bu antenler koku alma ve dokunma duyuları için kullanılmaktadır. Hemen hemen bütün çekirgelerde anten sayısı 2 tanedir. 2 tane kanatları bulunmaktadır.

Kanatlardan birisi sadece diğer kanadı koruma amaçlıdır. Çekirgelerin işitme organları ise kafalarında değil karın bölgesindedir. İşitme organları sağ ve sol olmak üzere 2 tanedir. Solunum organları da yan kısımlarında bulunmaktadır. Türlerine göre değişiklik gösteren çekirgeler yaklaşık 20 cm kadar bir boya sahiptirler. Sadece erkek çekirgeler ses çıkarabilme özelliğine sahiptirler. Dişi çekirgelerin ses çıkarma özellikleri yoktur.

Çekirgeler Nasıl Ürer?

Çekirgelerin üremesi, üreme yumurtlama yolu ile olmaktadır. Dişi çekirgeler yaşamlarının sonlarına doğru 200 civarında yumurta bırakmaktadırlar ve bu yumurtaları toprağın altına gömmektedirler. Yavru çekirgeler ancak havaların ısındığı ilkbahar ve yaz aylarında çıkabilmektedirler. Ve çekirgeler yaklaşık 30 gün içerisinde erişkin hale gelmektedirler. Çekirgeler çok çabuk deri değiştiren hayvanlardandır. Kısacık yaşamlarında 4- 5 defa deri değiştirmektedirler.

Ağız parçaları kesici ve çiğneyici özelliğe sahip olduklarından dolayı çoğu zamanlarda nebati ara sırada hayvani maddelerle beslenmektedirler. Bulundukları bölgelerde yiyecek azalırsa başka bölgelere uçup besin toplamaya giderler.

Çekirge Türleri Hangileridir?

Madrap çekirgesi, pronotomun ön kısımları yanlardan basık olup üst kısımlardaki çizgilerin belirgin olmasıdır. Vücut rengi yeşil ve kahverengidir. Kanatlarında ise kahverengi belirgin lekeler vardır.

Fas çekirgesi, protonomu üzerinde orta kısımlar silinmiş X harfine benzeyen bir işaret bulunmaktadır. Kırmızı ve sarı renktedirler.

Kara çekirge, vücudu siyah renktedir. Anten kısımları normalden uzundur.

İtalyan Çekirgesi, pronotomu üzerinde orta vücut uzunluğunda çizgiler vardır. Vücut rengi sarı ve kahverengi tonlardadır.

Yeşil çekirge, üst kısımlarında kahverengi lekeler bulunmaktadır. Genellikle yavaş hareket eden tür çekirgelerdendir. Antenleri bir buçuk santim olup vücutlarından daha uzundur.

Çekirgeler Nasıl Yaşar?

Yaz aylarında yumurtalar dişiler tarafından toprağın altına gömülmektedir. Bu alanlara garsiyat veya rezervasyon alanı denmektedir. Yumurtaların bırakıldığı alanlar çekirge türlerine göre değişiklik göstermektedir.

Dişiler yumurtladıktan 9-10 ay kadar sonra yavru çekirgeler bir daha ki yılın ilkbaharında çıkmaktadır.

Bitkileri yemek ve sapları yemek sureti ile zarar vermektedirler. Bu nedenle genç bitkiler oldukça zarar görmektedirler. Uzun yıllık olan bitkilerin filizlerini, yapraklarını ve meyvelerini yiyerek büyük zararlar vermektedirler. Ekonomik açıdan da büyük zararlar vermektedirler. Bazı çekirgeler virüs taşıdıklarından dolayı temiz bitkileri de etkilenmektedirler. Fas çekirgeleri Ege, Marmara ve Karadeniz bölgelerinde yaygın olarak görülmektedir. İtalyan ve yeşil çekirge ise ülkemizin hemen hemen her yerinde bulunan türlerdendir. Güdük çekirge Ege bölgesinde, çizgili çekirge ise Güneydoğu Anadolu bölgesinde bulunmaktadır.

Çekirgeler polifag böcek türlerindendir. Bu nedenle birçok bitki üzerinde beslenirler. Bazı çekirge türleri besin seçmektedirler. Örneğin, İtalyan ve Fas çekirgeleri daha çok çayır ve meralara besin alırlar. Madrap çekirgeleri ise hububat, ayçiçeği ve pamuk gibi besinlerden faydalanmaktadırlar.

Çekirgelerin fazla sayıda düşmanları vardır. Örneğin bakteriler bazı çekirge türlerini soğuk havada etkisi altına alıp, ölümcül etkiye sahiptirler. Birçok kuş türü de çekirgelerin düşmanıdır.

Çekirgelerle Nasıl Mücadele Edilir?

Çekirgelerin oldukça çok parazitleri bulunmaktadır. Zirai ürünlerin besinlere serpilmesi bir çok kuş türlerini etkilemektedir. Kuşları çekirgeleri yemeleri sonucu dökülen ilaç çekirgelerden kuşlara geçip, kuşların ölümüne neden olmaktadır. Bu konuda yan etkileri daha az olan ilaçlar tercih edilmelidir.

Yumurta rezervasyon alanlarında zararlı çekirge nimfleri bulunuyorsa derhal ilaçlı müdahale işlemi yapılmalıdır. Çünkü çekirgeler bu dönemlerde daha az hareket halindedirler. Genellikle kimyasal ilaçlama, çekirgelerin türlerine ve yumurtlama dönemlerine göre birkaç defa yapılmaktadır. İlaçlama yapılmadan önce nimf sayıları hesaplanıp ona göre etkili bir ilaçlama yapılmalıdır.

İlginizi Çekebilir

Yazar: bocek