Fare, kemiriciler (Rodentia) takımından bir sıçangil cinsidir. Belirli bir taksonomik gruba karşılık gelmeyen “fare” adı, bilimsel adlandırmada özellikle Mus cinsi için kullanılır. Bununla birlikte, Muridae familyasının Rattus cinsini oluşturan ve halk arasında lağım faresi ya da keme olarak bilinen kemiricilere sıçan denir.
Ayrıca, Cricetidae familyasının Microtus cinsini oluşturan ve tarla faresi olarak bilinen kemiriciler ise fare türü değildir.
Fareler, kemirici özellikleri ve hızlı üreme yetenekleri ile bilinirler. Bu hayvanlar yeryüzünün tüm karalarında yaygın olarak bulunurlar. Genellikle küçük ve çevik yapıları sayesinde çeşitli ortamlarda hayatta kalabilirler. Beslenme alışkanlıkları geniş bir yelpazeyi kapsar; tahıl, kök, meyve, ot ve böcek gibi çeşitli yiyeceklerle beslenirler.
Yanaklarından omuzlarına kadar uzanan küçük astarlı iki dış çene keseleri vardır. Fareler bu keselerde yiyecek taşır ve gerektiğinde keseleri içini dışına çıkararak temizlerler. Avurdu keseli fareler yuva yaparken toprağı güçlü ön pençeleriyle kazar ve kıvrık kesici dişlerini sert toprak ve taşları yerinden oynatmak için kullanır. Kesici dişleri sürekli olarak büyüdüğü için aşınan yüzeyler hemen yenilenir.
Fareler, genetik yapılarının insan genetik yapısına olan benzerliği ve hızlı üreme yetenekleri nedeniyle bilimsel araştırmalarda sıklıkla kobay olarak kullanılırlar. Bu özellikler, onların biyomedikal araştırmalarda model organizma olarak önemli bir yer tutmalarını sağlar.
Fareler çok sevimlidir, ancak evinizde dolaşan bir tanesini gördüğünüzde durum hiç de iç açıcı gelmez. Ev ve işyerleri gibi yerlerde sık sık fare istilası ile karşılaşıyorsanız onlarla başa çıkmanın en iyi yöntemi onları yakalamak ve ortamdan uzaklaştırmaktır.
Fare ile Nasıl Mücadele Edilir?
Farelerden kurtulmaya başlamak, bir haşere kontrol profesyoneline telefon etmek kadar basit olabilir. Ancak, evde kendi başınıza uygulayabileceğiniz pratik yollar da vardır.
Öncelikle giriş noktalarını kaldırın. Giriş noktalarını ve kolay erişimi engelleyerek evinizi farelerden koruyabilirsiniz. Bir farenin kendisini en küçük deliklere bile sıkma kabiliyeti o delikleri kapatarak elinden alabilirsiniz.
Fare kapanları kullanın. Klasik tuzaklar hafif ve orta dereceli fare popülasyonlarını azaltmada ve yok etmede etkilidir. Tek bir fare tuzağı yerine değişik fikirli farklı tuzak türleri kurarak olasılığı arttırabilirsiniz.
Fare Kapanları Hakkında
Fare kapanlarının etkili olması ve fare ile mücadele etmesi için en etkili yemi seçmek çok önemlidir. Çikolata, yer fıstığı, yulaf ezmesi, kuru meyve veya peynir gibi farelerin sevdiği yiyecekleri kullanabilirsiniz. Ayrıca fare kapanlarını uygun şekilde yerleştirmek kritik öneme sahiptir. Tuzakları duvarlara dik, tetik kısmı öne bakacak şekilde yerleştirin. Bu, farenin, tuzaktan yanlış yöne doğru koşmak yerine, duvarlar boyunca sürtünerek yiyeceği erken yutmaya çalıştığı için doğal olarak tuzağı çalıştırmasına neden olur.
Farelerden Kurtulmanın Alternatif Yolları Nelerdir?
Fareler günde sadece 3 ila 4 gram yiyecekle hayatta kalır. Bu bilgi ışığında fare ile mücadele etmek için zeminlerinizi süpürün ve kalıntıları, kırıntıları ve gıda kaynaklarına erişimi engelleyerek onları uzaklaştırabilirsiniz. Yiyecekleri cam kavanozlarda veya hava geçirmez kaplarda saklayın. Çöplerinizi korumayı unutmayın. Farelere yiyecek bir şey bırakmazsanız oradan uzaklaşıp farklı yerlerde yemek arayışa geçerler. Yabancı otları minimumda tutun ve buldukça yuvaları ve yuva alanlarını yok edin. Evinizin temelini ağır bir çakıl şeridi ile kaplamak, yuva yapmayı ve oyulmayı önlemenin iyi bir yoludur. Birçok kişi fare popülasyonlarını kontrol etmek için kedileri kullanır. Bahçenizde veya evinizde bu işleri görecek bir kedi bulundurabilirsiniz.