Hamam böceği hemen herkesin tiksindiği hatta görmeye bile tahammül edemediği bir böcek türüdür. Hamam böceği ismi, İspanyol cucaracha kelimesinden türemiştir. Hamam böceği, yassılaşmış halde bulunan oval bir gövdeye, uzun iplik benzeri antenlere ve parlak siyah veya kahverengi renkteki taban birleşimine sahiptir. Kafası aşağıya doğru kıvrılır ve ağız bölümleri diğer birçok böcekte olduğu gibi ileriye veya aşağıya değil, geriye doğru bakacak şekilde bulunur. Erkek hamam böceği, genellikle iki kanat çiftine sahiptir. Ancak bazı dişi türleri kanatsızdır ya da uzun kanatlara sahiptir.
Dişi hamam böceği, yumurtlama dönemlerinde sadece yumurta üretmekle görevlidir. Bu yumurtalar bazen dişi hamam böceğinin vücudundan çıkıntılı olarak tutulur. Ayrıca bu böcekler yumurtalarını, kendilerince güvenli buldukları korunaklı alanlara bırakırlar. Dişiler, yumurtaları bıraktıktan bir süre sonra, yumuşak beyaz hamam böcekleri ortaya çıkmaya başlar. Dış iskeleti sertleştikçe bu böceklerin renkleri kahverengiye döner.
Hamam böceğinin yapısı ve büyüklüğü onları biyolojik laboratuvarlar tarafından ilgi gören nesneler haline getirmiştir. Örneğin bazı türlerinin 12 cm’den fazla kanat genişliği vardır. Hamam böceği sıcak, nemli, karanlık bir ortamı tercih eder ve genellikle tropikal veya diğer ılıman iklimlerde bulunur. Sadece birkaç türünün zararlı olduğu tespit edilmiştir. Hamam böceği kendi tükettiğinden daha fazla maddeye zarar verir. Ayrıca, çevresine çok kötü bir koku yayar. Her ne kadar hamam böcekleri hakkında bazı bilgilere sahip olsak da onlar hakkında aslında bilinmeyen pek çok gerçek vardır. İşte hamam böceği hakkında bilinmeyen gerçekler:
Hamam Böcekleri Her Şeyi Yiyebilir
Hamam böcekleri meyve, bisküvi, tutkal, çöp, et ve süt gibi aklınıza gelen hemen hemen her şeyi yiyebilirler. Hamam böcekleri her şeyi yiyebilen canlılar oldukları için yamyam hayvanlar olarak nitelendirilirler. Hamam böceği istilası olduğu zaman yiyecekleri azalacağı için her şeyi yiyip depolayarak bir anlamda kendilerini korumaya aldıklarına inanılır.
Hamam Böcekleri Dünyanın Ömrü Kadar Eskidir
Hamam böceğinin ömrü ortalama olarak bir yıldır. Ancak, kanıtlar hamam böceği türlerinin çok uzun zamandan beri dünyada var olduğunu gösteriyor. Bazı fosil kanıtlarında yapılan araştırmalar sonucunda, hamam böceklerinin 300 milyon yıldan fazla bir süredir türlerini devam ettirdiği ortaya çıkmıştır.
Nükleer Patlamaya Karşı Dayanıklı Olmaları Sadece Bir Efsanedir
Hamam böceğinin nükleer bir patlamaya dayanaklı olduğu teorisi sadece bir efsaneden ibarettir. Bu efsane ilk olarak 1945’te Hiroşima ve Nagazaki’de yaşanan Nükleer saldırı olaylarından sonra ortaya çıkmıştır. O zaman hamam böceklerinin hayatta kalan tek canlı olduğu teorisi ortaya atılmıştır. Ancak, hamam böceklerinin ve diğer sürünen böceklerin hiçbirinin, 100.000 radyasyon seviyesinden daha fazla bir nükleer patlamaya dayanamayacağı keşfedilmiştir. Bu araştırma sonucunda, hamam böceğinin nükleer bir patlamaya dayanamayacağı, ancak bizden çok daha fazla radyasyona dayanabileceği ortaya çıkmıştır.
Hamam Böcekleri Astımı Tetikleyebilir
Araştırmalar hamam böceklerinin astım ve diğer bazı alerjik hastalıkları tetiklediğini ortaya koymuştur. Hamam böceği vücut kısımlarının tükürük, dışkı ve saçak kısımlarının havaya atıldıklarında astımı tetikleyebildiği gözlemlenmiştir. Ayrıca, bu canlılar birçok insan için alerjen olan bir proteine sahiptir. Bu protein astım krizini tetikleyen bir çeşit zararlı protein türüdür.
Kafaları Olmadan Bir Hafta, Yiyeceksiz Bir Ay Hayatta Kalabilirler
Yeryüzünde kertenkele, yılan gibi bazı hayvanlar vücutlarının bir kısmı olmadan yıllarca yaşayabilir. O kadar çok uzun süre olmasa da hamam böcekleri kafaları olmadan yaklaşık bir hafta boyunca hayatta kalabilir. Bunun nedeni ise, birçok canlıdan farklı olarak, hamam böceklerinin nefes almak için ağızlarına ihtiyaç duymamasıdır. Bunun yerine, bu böcekler oksijeni solumak ve taşımak için vücutlarında spiracles yani küçük delik adı verilen bir bölüm kullanırlar. Diğer yandan, hamam böceği yaklaşık bir ay boyunca yiyeceksiz hayatta kalma yeteneğine de sahiptir.
Suyun İçerisinde 40 Dakika Nefes Almadan Kalabilirler
Hamam böcekleri, araştırmalara göre şu altında ortalama olarak 40 dakika boyunca nefes alıp vermeden yaşayabilirler. Bir hamam böceğinin nefesini uzun süre tutabilme yeteneğinin, su kaybının düzenlenmesini sağlama içgüdüsüne bağlı olduğuna inanılıyor. İnsanlardan farklı olarak, hamam böcekleri ağızlarını nefes almak için kullanmaz. Bunun yerine, vücutlarında bulunan spiracles adı verilen küçük tüpleri kullanırlar. Bu tüpler, aynı zamanda su buharını vücuttan atmak için de kullanılır. Eğer hamam böceklerinin su tasarrufu yapmaları gerekiyorsa, bu tüpleri kapalı halde tutarlar.
İnanılmaz Hızlı Olmalarına Rağmen Uçamazlar
Hamam böcekleri inanılmaz derecede hızlı canlılardır. Birçok avcının potansiyel avı oldukları için, bu böcekler savunma mekanizmaları gereği çok hızlıdırlar. Sürünerek hareket eden bu böcekler saniyede 1,5 metreye kadar hıza ulaşabilir. Kilometre olarak hesaplandığında hamam böcekleri saatte ortalama 320 km hızla hareket edebilirler. Diğer yandan, birçok hamam böceği türü aslında kanatlara sahip olsa da uçamazlar. Onların kanatları, yalnızca kısa mesafeler için kanat çırparak kaymalarını sağlar.
Hamam böcekleri birçok böcek gibi, uçan ve zehirli böcekler olarak algılanmasına rağmen, görüldüğü gibi gerçek aslında hiç de öyle değil.