Hayvanlar Neden Çim Yer?

İnsanlık olarak yaşamı paylaştığımız diğer canlılardan olan hayvanlar, beslenme ve sindirim olarak bizden farklıdır. Hayvanlar etobur ve otobur olacak şekilde iki çeşit grupta incelenir. Konumuzun başlığı ve araştırma çevresi, hayvanların neden çim yediğine dair olduğu için biz otobur beslenen hayvanların zaten neden çim yediklerini sorgulamayız. İnek, koyun gibi genelde sütünden ve etinden yararlandığımız hayvanlar otla beslenirler, sindirim sistemleri o şekilde tasarlandığı için et yiyemezler. Dolayısıyla hayvanların çim yemeleri, biz insanların su içmesi kadar doğaldır.

Pet Hayvanları Neden Çim Yer?

Etobur beslenen, kedi, köpek gibi bazen evde de beslediğimiz hayvanlar neden çim yer? Araştırmalara göre bunun nedeni bilimsel olarak ispatlanamamıştır. Fakat hayvanlar üzerinde yapılan gözlemlerde çim yemenin onların sindirim sistemini rahatlattığı ve mide problemlerine iyi geldiği bilinir. Kedi ve Köpek gibi kendini dilleri yardımıyla yalayan ve vücut temizliğini bu şekilde sağlayan hayvanlar, temizleme esnasında tüy yutarlar. Yuttukları tüyler, midelerinden dışarı boşaltım sistemiyle yani idrarla ya da dışkıyla atılamaz. Çünkü birbirine yapışan tüyler topaklaşır ve hayvanın midesinde rahatsızlığa neden olur. Çim, içerdiği maddelerle sindirim sistemini rahatlatıcı etkiye sahiptir. Dolayısıyla hayvanlar çim yiyerek midelerindeki hazımsızlığı iyileştirebilir ve biriken tüyleri kusarak dışarı atabilirler. Evde bir kedi besliyorsanız, çim yedikten kısa bir süre sonra kustuğunu göreceksiniz. Bu korkulacak bir durum değil aksine hayvanın rahatladığını gösteren doğal bir tepkidir.

Evcil Hayvanlarımız Her Türlü Çimi Yemeli mi?

Bunun cevabı tabii ki hayır olmalıdır. Çünkü her mamayı ya da her proteini onlara veremediğimiz gibi her otu da sırf mideleri rahatlasın diye veremeyiz. Zaten onlar seçicidir. Her türlü çimeni ve otu yemezler. Tadını beğendikleri ve midelerine en iyi gelen çimi seçip yerler. Evde beslenen kedi ve köpekler için özel satılan çimler vardır. Bunlar kullanılabileceği gibi normal bir otobur ineğin severek yediği doğal ortamda yetişen çimenler de hayvanlara verilebilir. Unutmamalıdır ki onlar kendilerini korumaya almayı bilseler de her durumda bize ihtiyaçları olabilir. Normal olmayan bir durum gözlendiğinde hayvanlarımızı hemen veterinere götürmeli ve gereken önlemleri almalıyız.

İlginizi Çekebilir

Yazar: bocek