Hayvanlar Neden Saldırır?

Hayvanların saldırma nedenleri çeşitlilik göstermektedir, doğası gereği saldırgan yapıya sahip olan hayvanlar besin zincirindeki yerlerini korumak ve içgüdüleri sonucu saldırganlık eğilimi göstermektedirler. Doğası korumacı olan hayvanlar ise bölgelerini koruma eğilimi, güdüleri nedeni ile saldırganlık gösterebilir. Doğası saldırgan olmasa da saldırma eylemi gerçekleştiren hayvanlar ise bir rahatsızlık sonucu ile bu fiili gerçekleştirmiş olabilir.

Vahşi Hayvanlar Neden Saldırır?

Vahşi hayvanlara etçil hayvanda denir. Besin zincirinde onlardan altta bulunan hayvanları avlamaları yönüyle bu hayvanları vahşi kategorisinde adlandırıyoruz. Vahşilikleri sonucu ekosistemde bir denge oluştururlar insanlarla etkileşime çok uyumlu olmamakla birlikte saldırma eğiliminde bulunmaları çok yüksektir.

En Çok Saldırganlık Gösteren Hayvanlar

Yılan, aslan, kaplan, leopar, sırtlan, büyük beyaz köpek balığı, kaplan köpek balığı, ayı, timsah, akrep, su aygırı, denizanaları. Bu hayvanlar haricinde daha da sıralanabilecek birçok vahşi hayvan bulunmaktadır.

Korumacı Olan Hayvanların Saldırması

İnsanlar tarafında en yakın dost ve korumacı olarak bilinen köpekler bazı durumlar sonucu saldırganca davranabilirler. Bu saldırganca davranışın en başında hayvan koruma içgüdüsü nedeni ile bulunduğu eve gelen bir yabancıya saldırganca tavır sergileyebilir. Onu sahiplenen insanı aynı şekilde benimsediği için o insana yapılan bir davranış sonucu saldırabilir, kuduz gibi bir hastalık nedeni ile sahibine de saldırabilir. Bir köpek ne kadar evcil olursa olsun bu potansiyeli her zaman vardır.

Dişi Bir Hayvanın Saldırganlığı

Hayvanlar aleminde dişi hayvanlar erkek hayvanlara kıyasla daha çok saldırgan olabilir çoğu hayvanda bu durum böyledir dişi hayvanlar annelik içgüdüsü nedeni ile yavrularının bulunduğu ortama bir yabancıyı bazen de sahipli olan bir hayvan olsa bile sahibini yavrularına yakınlaştırmama onu uzak tutma güdüsüyle saldırganca davranabiliyor.

Vahşi Olmasa da Saldırabilecek Hayvanlar

Vahşi veya etçil olmayan ot ile beslenen ve vahşi hayvanların avları kategorisinde olan hayvanlarda bazı durumda saldırıya geçebilir, bu duruma en bariz örneklerden biri inek veya at gibi hayvanların tepmesidir. Bu hayvanlar korkmaları sonucu veya yanlış yaklaşılması sonucu saldırganca bir davranış olan ve bazen insan yaşamına son verebilecek düzeyde olan tepme fiilini gerçekleştirmektedirler.

İlginizi Çekebilir

Yazar: bocek