Hayvanlarda Parazit Neden Olur?

Canlıların iç organlarına ya da vücudundaki herhangi bir yere yapışarak hayatını sürdüren organizmalara parazit adı verilmektedir. Bu organizmalarla belli başlı mücadele yöntemi vardır. Fakat öncelikle belirlemeniz gereken şey, canlıda iç parazit mi yoksa dış parazit mi olduğudur. Ardından gerekli tedavi yöntemlerine geçilebilir.

Parazit Çeşitleri Nelerdir?

İç parazitler adından da anlaşılacağı üzere hayvanın içerisinde yaşar. Hayvanlar yaşamının her döneminde bu parazitler sebebiyle sağlık sorunlarıyla karşılaşabilir.

Yuvarlak solucanlar: Bir diğer adı da ‘’roundworm’’ olarak bilinen bu solucanlar, genellikle yavrunun doğumu esnasında anneden kordon bağı ile yavruya aktarılır. Aynı şekilde yavru, anne sütü ile beslendiği sırada da geçebilir.

Tenyalar: Tapeworm olarak da bilinir. Bu parazitler kendi üreme sistemlerine sahip organizmalardır. İnce bağırsaklarda yaşamını sürdürür ve olgunlaşmalarını tamamladıkları zaman dışkı yoluyla vücudun dışına atılırlar. Pirinç tanesine benzeyen yapılarıyla hemen ayırt edilebilen bu parazitler aynı zamanda insanlara bulaşma özelliği de gösterir.

Kalp kurdu: Dirofilariazis dirofilaria türüne ait olan bu solucanlar genellikle köpeklerde görülür ve tedavi şekli köpeklere göre uygulanır. Eğer farklı türdeki hayvanlarda gözlemleniyorsa kesinlikle veteriner hekime danışılmalıdır.

Parazit Oluşumunun Sebepleri

Burada önemli olan husus parazitlerin iç ve dış parazit olarak ayrılması hususudur. İç parazitler çoğunlukla; gebelik sürecinde kordon yoluyla veya anne sütüyle bulaşırken bazıları da dışkılama yoluyla bulaşabilir. Ayrıca avlanan haşereler, çiğ olarak tüketilen besinler ve hatta içilen sudan bile bulaşabilir.

Dış parazitler ise kene, pire veya akar gibi örneklerle sıralanabilir. Bu parazitler, canlılar için rahatsızlık verici olabilir ve hayatlarının her döneminde karşılaşabilirler. Bu durum hayvan açısından rahatsızlığa sebep olduğu gibi ciddi cilt sorunlarına da neden olur.

Tedavi Yöntemleri

Eğer canlıda iç parazit rahatsızlığı varsa mutlaka bir veteriner hekim desteği alınmalıdır. Bu parazitin türüne göre kullanılacak olan ilaç ve uygulanma sıklığına karar verilir. Bu esnada size düşen görev ise hayvan dostunuzun dışkısını takip ederek veteriner hekiminizi bilgilendirmek olacaktır.

Dış parazit uygulaması ise kene, pire, akar vb. gibi birçok organizmaya etki gösterebilir. Bu uygulamayı kendi başınıza yapmamalı, mutlaka veteriner hekiminizin önerileri doğrultusunda uygulamaya geçmelisiniz. Çoğu kez bu ilaçların uygulanması ardından düzenli kullanımla birlikte dış parazitler canlı üzerinde bir daha görülmez.

İlginizi Çekebilir

Yazar: bocek