Evlerde yaşayan haşereler insanlar açısından ciddi bir sorundur. Haşereler farklı türler altında incelenir. Söz gelimi, fare, bir kemirgen olmasına rağmen haşere olarak değerlendirilir. Ancak haşere dendiğinde en fazla böcekler akla gelmektedir. Hamamböceği en fazla görülen haşerelerden biridir. Kakalak ise, hamam böceğinin bir türüdür. Halk arasında kalorifer böceği olarak da adlandırılması son derece isabetlidir. Zira kakalak, sıcağı çok sever ve kalorifer petekleri veya ısı yayan tüm eşyaların yakınında yaşarlar. Geceleri, yiyecek aramak için yuvalarından çıkan bu böcekler, gündüzleri ise, yuvalarında dinlenirler. İnsanlarla, adeta beraber yaşayan bu türler, yiyecekler dahil insanlara, mikrop bulaştırabilecek birçok nesneye temas ederler.
Kakalak Nedir?
Hamam böceği familyasından kakalak, oldukça dayanıklı bir türdür. Dünyada oluşabilecek her türlü olumsuz koşula direnç gösterebilen istisna canlılardan biridir. Bu nedenle, hamam böceğinin görülmesi, milyonlarca yıl öncesine kadar gider. Kakalak da türünün özelliklerini taşımaktadır. Suya karşı mukavemet göstermesi, kafası olmadan yaklaşık bir hafta yaşayabilmesi ve koloni halinde yaşaması, familyasından aldığı özelliklerdir. Hamam böcekleri, yaklaşık 300 milyon yıllık bir geçmişe sahiptir. Kakalak gibi, yeni türler de 200 milyon yıldır, varlıklarını sürdürmektedir.
Kakalak Hakkında Bilgiler
Nükleer savaş olsa dünyada yaşamını sürdürecek tek canlı, olan kakalak, yüksek radyasyon seviyelerinde hayatta kalmayı başarır. Kakalak, her zaman koloni halinde yaşar. Bu nedenle, ‘bir tane gördüm, başka yoktur’ tarzındaki düşünce kesinlikle yanlıştır. Hamam böcekleri, kalabalık olarak yaşamaktadır. Boyu, 0,5 ile 1 cm arasında değişmekte olan bu böceklerden bir tane görülmesi demek, evin böcekler tarafından istilaya uğradığı anlamına gelebilmektedir.
Kakalak İnsan İçin Zararlı mıdır?
Doğada simbiyotik bağ denen bir bağ vardır. Bu iki canlıya da zarar vermeyen dahası, ikisinin yaşamlarını idame ettirmeleri için gerekli bir ortaklıktır. Su aygırının sırtındaki ve hatta dişlerindeki atıkları temizleyerek karnını doyuran kuşlarla, su aygırlarının bağı simbiyotik bir bağdır. Bunun hamam böceği ile ne ilgisi var diye sorulabilir. Hamam böcekleri, vücutlarında çok sayıda bakteri barındırır. Bu bakteriler, hamam böcekleri için zararlı değildir. Zararlı olmadığı gibi, böcek, onlardan, aminoasit ve vitamin alır. Bakteri ise, rahat bir ortamda yaşamını devam ettirir. Her iki canlı için zararlı olmayan bu durum insan sağlığı açısından zararlıdır. Kakalaklar, çeşitli hastalıklara sebep olabilmektedir. Bundan dolayı, itlaf edilmeleri gerekmektedir.
Kakalak Nasıl Tespit Edilir?
Bu rahatsız edici böcekler, geceleri yaşar, gündüzleri ise, dinlenirler. Gece, yuvalarından çıkan kakalak, ekmek kırıntıları, yemekler, sebzeler, halı üzerinde veya masa üzerinde buldukları ne varsa onlarla beslenirler.
Hamam böceklerinin bu denli dayanıklı olmasının nedeni de budur. Kakalak, kağıt, bez, sabun gibi, besin olması asla düşünülemeyecek her şeyle beslenirler. Bakımsız kalan evlerde, hızlı bir şekilde üremeleri bundandır. Beslenmek için bol gıda bulurlar. Gündüzleri, pek fazla görünmezler. Hassas tüyleri ile hava akımındaki değişiklere göre, yer değiştirirler. Gece ise, onlar açısından beslenme zamanı olduğundan, ortamda bolca görülebilirler. Bir evde sadece gece ve sadece birkaç tane kakalak görülmesi, evin bu böcekler tarafından istila edileceğinin habercisidir. Zira çok hızlı üreyen bu böcekler, beslenme konusunda da sıkıntı yaşamazlar.
Kakalak Nasıl Üremektedir?
Milyonlarca yıldan beri varlığını devam ettiren kakalak, bunu hem her türlü şeyi yemesine hem de çok hızlı bir şekilde üremesine borçludur. Ortam sıcak ve nemli ise, kakalak çok hızlı bir biçimde çoğalacaktır. Eğer hayatta kalmasına yetecek kadar bir dağınıklık da var ise, bu böcek için ideal bir ortam olacaktır. Bir dişinin yumurtasını bıraktığı yerlerden ortalama 30-40 yavru çıkacak demektir. Bu nedenle, böcek ilaçlamasında, yumurtaların yok edilmesi büyük önem arz etmektedir.
Bir dişinin varlığı bile ev için büyük risktir! Zira dişi kakalak türü, erkekten aldığı spermleri uzun süre muhafaza edebilirler. Bu nedenle, tek bir böcek bile, evin böcek istilasına uğraması için yeterli olmaktadır.
Kakalak Nerede Yaşar?
Kakalak genel olarak sıcak ortamı sevmekle birlikte her ortamda yaşayabilmektedir. Kalorifer böceği olarak da anılan kakalak, ısı kaynağı olan elektronik cihazlarda yaşar. Ayrıca ıslak zeminler de kakalak için ideal ortamdır. Banyoda, lavabo kenarlarında veya mutfak lavabosunun altında, tezgah altındaki çekmecelerde sıklıkla görülmektedir. Kakalak için ideal ortam, pis ve dağınık ortamlardır. Genel temizliği ihmal edilen evlerde sıklıkla görülen kakalak, bu ortamlarda besin yönünden sıkıntı yaşamaz. Kağıttan, sabuna, ekmek kırıntısından, tencerede bulunan yemeklere kadar her şeyi yerler. Bu nedenle uzun vadede kakalak ile mücadele için, ortam temizliği büyük önem taşımaktadır.
Kakalak Nasıl Yok Edilir?
Taşıdığı virüs ve bakterilerle insanlarda çeşitli hastalık ve alerjik reaksiyonlara sebep olan kakalak, profesyonel firmalar tarafından kısa sürede yok edilebilmektedir. Alanında uzman bir firma, kakalak için etkili olan, jel ya da sıvı ilaçlarla yetişkin ve yavruları kısa sürede yok edecektir. İnsanların yediği yiyecekleri bile yiyerek, insan sağlığı açısından risk teşkil eden kakalak, ilk görüldüğü anda ilaçlama yapılmalıdır..