Kene Türleri Hangileridir? Kene Sokunca Ne Olur?

Havaların ısınmaya başlaması ile birlikte, çoğu kişi parklara ve yeşil alanlara dolmaya başlamaktadır. Özellikle bu yeşil alanlara çıkanlar kene sokması ile karşılaşmakta ve Kırım kongo kanamalı ateşine (KKKA) yakalanma endişesi ile panik yaşamaktadır. Bu hastalık ölümcül sonuçlara yol açtığı için kene soruları, bahar ve yaz aylarında daha da artmaktadır.

Kenelerin Özellikleri Nelerdir?

Kene, kan emen tehlikeli bir parazittir ve dünya üzerinde 900’den fazla türünün olduğu tahmin edilmektedir. Ülkemizde ise tespit edilen 46 tür kene bulunmakta ve bunlardan 38 türünün KKKA virüsleri taşıdığı bilinmektedir. Yumurta ile çoğalıp, kan ile beslenen bu parazitler genellikle sokak hayvanlarında görülse de insanların vücuduna da yerleşebilmektedir. Keneler kan ile beslendikten sonra sayısı binlerle ifade edilen yumurta bırakabilmektedir. Keneler, erişkinliğe ulaştıktan sonra otların üzerinden, kendilerine yerleşecekleri memeli hayvan ve insanlar aramaktadır.

Kene Türleri Nelerdir?

Boyutları 4 mm ile 5 mm arasında olan bu keneler, genellikle yumuşak ve sert keneler olarak iki gruba ayrılmaktadır. Bu iki grup kenelerin birbirinden farklı birçok özellikleri bulunmaktadır. En belirgin farklılıkları ise, sert kenelerin üzerinde koruyucu kalkana benzeyen kabuk bulunurken, yumuşak kenelerde bu oluşum bulunmamaktadır. Ülkemizde en çok yumuşak kene cinsi görülmektedir. En yaygın olarak görülen kene türleri ise; siyah ve gri kene, güvercin kenesi, geyik, sığır ve köpek keneleridir.


Kene Isırmasında Ne Yapılmalıdır?

Özellikle KKKA hastalığından dolayı, kene ısırması çok önem arz etmektedir. Kenelerin hastalık bulaştırması, vücutlarında bulunan virüsleri kan emme işlemi ile diğer canlılara aktarması sonucunda gerçekleşmektedir. Keneler insanlarla temas eder etmez hastalığı bulaştırmazlar. Belirli bir süre kan emme işlemini yapmaları gerekmektedir. Kenelerin virüs bulaştırması hayvanlarda çok büyük problem oluşturmazken, insanlarda ölümle bile sonuçlanabilmektedir.

Kene ısırmasından korunmak için yeşil alanlardan geçilirken vücutta açık bölge bırakılmaması (pantolonların çorap içine konması gibi) gerekmektedir. Alınan tedbirlere rağmen kene ısırması gerçekleşmişse ve kene vücutta kan emmeye devam ediyorsa, kene çıkarılmaya uğraşılmamalı, üzerine kimyasal dökülmemeli ve direkt olarak en yakın hastaneye gidilmelidir. Aksi takdirde müdahale esnasında kene kusma yaparak, virüsü bulaştırmaktadır. Virüs bulaştığında ise, halsizlik, ateş ve baş ağrısı gibi belirtiler görülmektedir.

İlginizi Çekebilir

Yazar: bocek