Örümcek nasıl bir canlıdır? Örümcek türleri hangileridir?

Örümcekler, eklem bacaklılar familyasına ait olan canlı türleridir. Hemen hemen Dünyanın her tarafında yaşayan örümceklerin baş ve göğüs kısımları birbiri ile kaynaşmıştır. Şu ana kadar bilinen toplam 45 bin türü vardır. İşte örümcekler ile ilgili diğer bilgiler:

Örümcek Nasıl Bir Canlıdır?

Örümcek, yaklaşık 45 bin türü olan ve eklem bacaklılar sınıfında yer alan bir canlı türüdür. Dünyada buzullar haricinde hemen hemen her yerde yaşayabilen örümcekler, etoburdur. En önemli özellikleri avlarını ördükleri ağlar ile yakalamalarıdır. Örümcekler sekiz tane bacağa sahiptir ve gövdeleri iki bölümden oluşur. Kanatsız ve antensiz olan örümceklerin üç ya da dört çift gözü vardır.

Örümcek Türleri Nelerdir?

Örümcekler yaşadıkları yerlere göre farklı özelliklere sahiptir. Örneğin, ormanlar ya da ağaçlık alanlar gibi yerlerde yaşamını sürdüren örümceklerin büyüklüğü ve boyu, deniz kenarlarında yaşamını sürdüren örümceklere göre farklılık gösterir. Örümcekler birkaç santimetre büyüklüğünde olabileceği gibi 35 santimetreyi aşan büyüklüklerde de olabilirler.

Örümceklerin bazı türleri oldukça küçük ve zehir bakımında da güçsüz yapıya sahiptir. Ancak buna karşı bazı örümcekler çok büyük ve zehir bakımından da güçlü yapıya sahiptir. Örneğin tarantula adı ile bildiğimiz örümcek türleri tavşan ve fare gibi hayvanları birkaç saniyede öldürebilecek zehre sahiptir. Zehirli örümcek türleri genellikle ormanlık alanlarda yaşamaktadır.

Örümceklerin 8 tane bacakları vardır ve bacakları sayesinde avlarını zehirlemektedirler. Zehirlemenin ardından avın içinde bulunan tüm sıvıyı yine bacaklarını kullanarak çekerler. Bacakları sayesinde tehlikeleri hissedebilen örümcekler, üç ya da dört çift göze sahiptirler ama görme yetileri fazla gelişmemiştir.

Dişi Örümcekler

Dişi örümcekler yapı bakımından erkek örümceklere göre daha büyük ve daha güçlüdürler. Çiftleşme sonrasında genel olarak erkek örümcekleri dişi örümcekler yer. Erkek örümcekler dişi örümceklere yem olmamak için bir çeşit sevgi dansı yapar ve dişi örümceği oyalayarak kaçmaya çalışır. Ancak genellikle erkek örümcekler çiftleşme sonrasında dişi örümceklere yem olur ve ölürler.

Örümcekler Nasıl Ağ Örer?

Örümcekler kendilerini savunmak ve tehlikelere karşı korunmak, çiftleşmek, saklanmak ve avlanmak amacı ile ağ örer. Örümceklerin zayıf bacakları ve çok hızlı hareket edemeyen bir yapıları olduğu için yuvalarını fark edilmeyecek derecede ince ve yapışkan bir maddeden oluşan ağ ile örerler. Örümcekler türlerine göre farklı şekillerde ağ örerler ve bazı örümcekler huni, çember ya da boru şeklinde ağ örebilirler. Bazı örümcek türleri ise ağlarını teller ya da kubbe şeklinde örerler. Ağ örme esnasında örümcekler yapışkan ve ipek bir madde kullanırlar. Yaşamlarını sürdürebilmek adına ağ kurmak zorunda olan örümcekler, ağlarına bir av düşürürler ve avın sıvısını çektikten sonra ağın bir bölümünü keserler. Bu şekilde örümcek tarafından avlanan böcek ya da sinekler ağ ile birlikte yere düşerler. Örümcek daha sonrasında kestiği bölümü onarır ve ağını düzenler.

Örümcekler Ne İle Beslenir?

Örümcekleri evde, ofiste ya da herhangi bir ağacın dalında görmek mümkündür. Binlerce türü bulunan örümcekler büyük çoğunlukla böcekler ile beslenir. Üç ya da dört çift göze sahip olan bu tür canlılar 8 bacağa sahiptirler ve genelde 6 bacaklı olan böceklerden kendilerini ayırırlar. Ağları ve tuzakları ile avlarını yakalayan örümcekler, kurdukları ağlar ile böcekleri, sinekleri ve arıları yakalarlar. Avlanma esnasında ikaz ipi kullanan örümcekler ağa yakalanan avlarından haberdar olurlar ve ona göre harekete geçerler. Avını yakalayan örümcekler zehirlerini salgılayarak bir bakıma avlarını felce uğratır. Örümcekler avlarının iç organlarını yedikten sonra baş kabuğu olduğu yere bırakırlar.

Örümcekler Hakkında İlginç Bilgiler

  • Örümcekler suyun üzerinde yürüyebilen canlılardır.
  • Kendi ördükleri ağları yiyen örümcekler ağlarını tekrar kullanmak için geri dönüşüm yaparlar.
  • Örümcek ağları, çelikten yaklaşık 5 kat daha güçlü bir yapıya sahiptir.
  • Örümcekler kendilerini dış etkenlerden korumak amacı ile kendilerini komaya sokarak saatlerce su altında hayatta kalabilirler.
  • Karıncalardan korkan örümceklerin kanı mavi renktir.
  • Örümcekler birçok zararlı böceği yiyerek bahçe gibi alanların korunmasını sağlarlar. Aynı zamanda bitki polenlerini yayarlar ve polenlerin çoğalmasına yardımcı olurlar.
  • Örümcekler uzağı görme konusunda pekiyi değildir. Bu yüzden vücutlarında bulunan tüyler sayesinde kendilerine yaklaşan canlıları fark ederler.
  • Dişi örümcekler erkek örümceklere oranla daha büyüktürler.
  • Örümcekler familyasının en büyük türü tarantula örümcektir. Tarantula örümcekler 30 yıldan fazla yaşarlar.
  • Birçok yerde yaşamını sürdürebilen örümceklerin tropikal bölgelerde sayısı yaklaşık olarak 3 milyona çıkmaktadır.
  • Örümceklerin birçok türünün ömrü yaklaşık bir yıldır.
  • Dişi bir karadul örümceğinin zehri çıngıraklı bir yılanın zehrinden yaklaşık olarak 15 kat daha güçlüdür.

Örümcekler Nasıl Ürer?

Dişi örümcekler, içinden yavru örümceklerin çıkabileceği bir kese üretirler ve yavru örümcekler bu aşamada yetişkinliğe ulaşana kadar bir dizi değişim geçirirler. Erkek örümcekler ise bu kısımda dişi örümceklere kur yaparlar. Örneğin, erkek örümcekler zıplayarak dans gösterileri sunarlar. Çiftleşmeden sonra erkek örümceklerin birçoğu dişi örümcekler tarafından yenir ve ölür.

İlginizi Çekebilir

Yazar: bocek